1890. június 24-én született Baktay Ervin

Erdőbaktai Baktay Ervin (sz. Gottesmann Ervin; Dunaharaszti, 1890. június 24. – Budapest, 1963. május 7.) festőművész, művészettörténész, orientalista, asztrológus, író, műfordító.

Eredetileg festőművésznek készült, Münchenben tanult Hollósy Simonnál.

Az I. világháború után orientalista tanulmányokat folytatott. 1926-tól 1929-ig Indiában megismerte az indiai vallásokat, bölcseletet, művészetet és népéletet.

1928-ban felkutatta Kőrösi Csoma Sándor egykori tartózkodási helyeit és emlékeit, 1929-ben betegen tért haza, ebben az évben belépett a Magyar Földrajzi Társaságba (MTF), ahol is 1929. november 14-én megtartotta első előadását “Az indusok életmódja”címmel.

Baktay nagy eszméje a függetlenség volt. Szemlélete révén egész életében mély szimpátiával fordult az indiai szabadságharcos, Mahatma Gandhi mozgalma felé.

A debreceni egyetem 1933-ban doktori címet ítélt Baktaynak földrajz, kozmográfia, filozófia tárgyakból. A doktori címet nem disszertáció, hanem szakirodalmi munkássága és helyszíni kutatásai alapján kapta.

1934-ben Kéz Andor egyetemi tanárral átvették a MFT működéséhez anyagi fedezetet biztosító “A földgömb” című folyóirat szerkesztését.

1946-tól 1958-ig, nyugdíjazásáig a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum helyettes igazgatója. Újjárendezte és korszerűsítette az indiai gyűjteményt. Közben a budapesti i egyetemen az indiai művészettörténet előadója.

1956-57-ben az indiai kormány meghívására feleségével, Aditivel együtt részt vett Buddha halálának 2500. évfordulójára rendezett megemlékezésen.

Számos publikációja jelent meg. Napjainkban is sokszor használt, kitűnő műve az “India művészete”, eddig három kiadást élt meg.

Kevésbé volt ismert hogy a színes egyéniségét az észak-amerikai indián-cowboy romantika is vonzotta. Dús fantáziája játékos a történelmi eseményeket átélő lelki alkata kezdeményezte 1924-ben a – hasonló gondolkodású barátaival együtt – a vadnyugati város, majd a sikereken felbuzdulva 1931-ben az első magyarországi indián törzs megalapítását.

Baktay Ervin karizmatikus egyéniség volt. Az észak-amerikai indiánkultúra ismertetése terén kifejtett munkássága nemcsak belföldön, hanem egész Európában, sőt a tengerentúlon is ismertté tette. Így szerzett tudomást Heverő Bölényről 1937-ben az Amerikai Indián Szövetség, mely tagjai közé választotta, és tevékenységét a szacsem (főnök) címmel honorálta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

11 − 11 =