A bonsai – ősi kertművészet

Csao Cseng (szül: 259), apja halála után 13 évesen trónra került Kínában. Kr.e. 221-ben egyesítette az országot és Csin Si Huang Ti – nek neveztette magát. A pompakedvelő császár növényeit palotáról palotára vitette utazásai során.

Valószínű így alakulhatott ki a tálba, illetve tartóedénybe ültetett bonsai fa története. Japánban a VI. századtól kínai buddhista szerzetesek kezdték el a buddhizmust terjeszteni és kultikus tárgyként apró növényeket, mini bonsaiokat vittek magukkal. Japánból származik a bonsai szó eredete is, amely két japán szóból áll: “bon” lapos edényt, míg a “sai” növényt jelent, de a kifejezés ennél jóval összetettebb, ugyanis magába foglalja a természetes hatás és a művészi kifejezés egységét is.

 

Kapcsolódó kép

Egy régi legenda szerint Csiang feng varázsló a kertekben kialakított tájak mágikus erejét azzal gazdagította, hogy a hegyekkel, fákkal, folyókkal, házakkal, emberekkel és állatokkal együtt olyan kicsivé varázsolta őket, hogy egy tálban is elfértek. Talán ez lehetett a penjing művészet kezdete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × kettő =