A bor orvosság

A modern, tudományos kutatások eredményei igazolják, hogy a mértékletesen fogyasztott vörösbor nemcsak az emésztésünk serkentéséhez és jó hangulatunkhoz járul hozzá, de kedvező hatással van a szervezet szív- és vérkeringési rendszerére is. Ennek oka, hogy a borban antioxidáns hatású, flavonoid nevű anyag található, amely meggátolja a koleszterin lerakódását az erekben, ezenkívül értágító hatása is ismert. Nem mindegy, hogy naponta mennyit fogyasztunk a borból! A francia kutatók véleménye, hogy negyed-fél liter vörösbor szolgál legjobban egészségünkre. Aki viszont egyáltalán nem iszik alkoholt, fogyassza a vörösbor alapanyagát, a kék szőlőt, így szintén megelőzheti az érrendszeri betegségeket. A leggyakoribb fajtái: Kékfrankos, Kékoportó, Kadarka, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

A borivó tízparancsolata

1. Bort sohase igyál éhgyomorra!
2. Ivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!

5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál! !
10. Gondolj arra egy pillanatra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban!

Megfelelő pohár

Felejtsük el a műanyag poharakat! A fémből készült poharakat pedig még messzebbről kerüljük el, hiszen megváltoztatják a bor ízét. A borospohár igenis üvegből készüljön, legyen vékony falú és áttetsző! A színezett üveg ugyanis torzítja a bor színét, ezzel együtt az élményt is. A pohárnak csupán harmad részéig töltsük a bort, mivel a felette lévő kétharmadnyi rész az illatok gyűjtéséért, az aromákért felelős.

A pohár szára nem dísz, azért van, hogy ott fogjuk, ne a kehely résznél, mivel úgy felmelegítjük a bort, ezzel ismét a kóstolás élvezetét tesszük tönkre. Nem beszélve az ujjlenyomatokról.

A vörösboros pohár formája íves, szinte gömbölyű, a szája viszont összeszűkül. Nagyméretű pohárnak tekinthető, hiszen űrtartalma háromtól egészen hét-nyolc deciliterig is terjedhet.

A fehérboros pohár jóval alacsonyabb a vöröborosnál, formája sokkal hengerszerűbb, kevésbé gömbölyű, mint vörösboros társáé. Nem véletlenül, hiszen űrtartalma általában kettőtől öt deciliterig terjed.

A rozéspohár egészen változatos magasságú kivitelben kapható, szára is különböző hosszúságú lehet. Különleges jellegzetességét a tulipánforma adja. A desszertboros pohár nehezebb eset, gyakorlatilag bármilyen formában kapható, könnyű összekeverni a rozéspohárral. Ha azonban tudjuk, hogy ezek a legkisebb (egy-két deciliteres űrtartalmű) borospoharak, ez nem fordulhat elő.

Ideális hőmérséklet A jófajta fehérbort 10 °C-on szolgáljuk fel. Ez érvényes a nemes aszúborokra is. A rozé fajtákat 12 °C-on kínáljuk. Az olcsóbb vörösborokat (pl. kadarka, 14 fokon fogyasszuk. A finomabb vörösborokat 15-16 °C-on töltsük poharakba. Vigyázat, a szobahőmérséklet legtöbbször túl magas!

A zamat fontossága

Száraz, félszáraz, félédes, édes – ezek a legfontosabb ízfajták.   A megengedett cukortartalom a különböző kategoróriáknál meghatározott (pl. a száraz borban maximum 9 gramm/liter). Ugyanilyen fontos a savtartalom, amely az ízt erősen befolyásolja (nagyobb savtartalom= fanyarabb íz). A francia borok – az aszúborokat kivéve – általában szárazak. A könnyebb olasz borokat Abboccato-nak vagy Amabile-nek, az édes fehérbort Vin Santónak nevezik. Százalékok Arról, hogy egy bor könnyű vagy nehéz, a cimke azonnal felvilágosítást nyújt. Az alkoholtartalom közlése előírás. Minőségtől függően a borok általában 11-13% alkoholt tartalmaznak. A magyar könnyebb borok ennek az értéknek jóval alatta vannak. A testesebb borok alkoholtartalma felmehet 17%-ig. Szigorúan tilos a borhoz alkoholt tölteni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz − nyolc =