A Mátrából is látható volt a sarki fény tegnap éjszaka

Hétfő este G4-es erősségű geomágneses vihart okozott a Földön egy pár napja történt napkitörés, aminek eredményeképpen Erdélyben és a Mátrában is sarki fény vált láthatóvá. Ez három hónap alatt a második alkalom, hogy itthon is észlelni lehetett a jelenséget – közölte az idokep.hu meteorológiai portál.

Évszázadok óta elbűvöli az embereket e kiszámíthatatlan, nehezen megmagyarázható fényjelenség. Már 30.000 éves barlangrajzokon is feltűnik Franciaországban. Arisztotelész „ugró kecskének” nevezte el. Galilei észak hajnalának írta le. A középkori európai ember úgy hitte, hogy ezek a fények éhínséget vagy háborút jeleznek. Az őslakos amerikaiak pedig égben táncoló isteneknek hitték őket.

A XX. század fordulóján egy norvég fizikus, Kristian Birkeland írta le, hogy a sarki fény esetében a fényjelenség egybeesik a napfoltokkal, az égitest felületén található sötétebb, hidegebb részek erős mágneses tevékenységével. A tudós szerint az atmoszféra felső részében található gázokon áthaladó áramlatok okozzák a fényjelenséget.

Sarki fény akkor jön létre, ha a Napból érkező töltött részecskék kapcsolatba lépnek a Föld mágneses mezőjével. Mai tudásunk a sarki fényről a Nap működésével kapcsolatos. A naptevékenység 11-éves ciklusokon megy keresztül. Legaktívabb, ha több napfolt van jelent, több energiát és forró ionizált gázokat bocsát ki, amit a tudósok napszélnek neveztek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

19 − 9 =