A testbeszéd titka

Életünk során sok emberrel találkozunk, van aki semmilyen nyomot nem hagy bennünk, van aki maradandó emlék marad, van aki egy életen át elkísér bennünket. És olyan is van, akit félreismerünk, nagyot csalódunk benne.
Gyakran nem szavakkal, hanem testbeszéddel juttatja kifejezésére véleményét az ember. Sőt legőszintébben tartásával, kéz- és arcjátékával mutatja ki érzelmeit. Aki érti a testbeszédet, könnyebben eligazodik saját magán, illetve környezetében.

Mozdulataink, testtartásunk, gesztusaink számtalan információt nyújtanak jellemünkről, lelkiállapotunkról.

A legtöbb kommunikációs szakember szerint mondanivalónknak közel 90 százalékát nem szavakban közöljük, ennek a kommunikációnak része a testbeszéd is.
A testbeszédhez tartozik az arckifejezés, a szemkontaktus, a gesztusok, a tartás és a kiállás. Bár a testbeszédnek igen finom árnyalatai vannak, van néhány általános jel, amely többet ér száz szónál.

Kézfogás

A kézfogással sokkal többet el tudunk mondani, mint csupán azt, „jó napot” vagy „szia”. A kézfogás legfontosabb része a két tenyér kontaktusa. Ez még nagyobb jelentőséggel bír, mint a kéz megszorítása. A tenyerek kontaktusa a nyíltság szándékát fejezi ki, azt, hogy az interakció őszinte lesz, és nem fenyegető.

„a csonttörő”. Az ilyen ember nem magabiztos, és túlkompenzál.
– a lefelé tartott tenyér: az illető a dominanciáját kívánja kifejezésre juttatni.
– ha a bal kezét ráteszi valaki a kézfogásra, az szintén a dominancia kifejezésének szándékát jelzi.
– ugyanez alulról: támogatást, vigasztalást sugall.

Testtartás

Ez általában a dominanciát vagy a megadást, alárendelődést fejezi ki. A kihúzott váll, egyenes tartás a dominancia jele, míg a görnyedt tartás bizonytalanságot, bűntudatot vagy szégyent is jelezhet.

Szemkontaktus

Bár a szemkontaktus szabályai kultúránként mások, általában őszinteséget, egyenességet jelent. A szem igen fontos része testünknek, sok mindent ki tud fejezni a szexuális érdeklődéstől a zavaron át a boldogságig és a fájdalomig.

A testbeszédet mindenki előnyére fordíthatja, ez fontos a mindennapi érintkezésben.

testb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy × öt =