A tükör

Tükörben látjuk a világot. De vajon mennyire látjuk tisztán, és egyáltalán mit is látunk? Látjuk-e a valóságot, látjuk-e a tükröt, látjuk-e magunkat?

tukor

Mielőtt a klasszikus értelemben vett tükröt használni kezdték, az ókori Keleten fényesre csiszolt bronz- és rézlemezek látták el a tárgy funkcióját. A legősibb tükörkép-lehetőség – amelyhez szintén metafizikai magyarázatokat kapcsoltak – a víztükör volt, amit titokzatossága miatt mindig is misztikum lengett körül. Az ókorban úgy tartották, a tükör a lélek jelképe, segítségével csapdába lehet csalni, és ott őrizni bárki szellemét. Erre alapoz a görög mítosz is, mely szerint Dionüszosz lelkét hasonló módszerrel ejtették rabul a titánok.

A középkorban már a bölcsességet kapcsolták a tükörhöz, a tudósok pedig úgy hitték, a tükröződő felület a szem erejét veri vissza és sokszorozza meg, ezért írás közben gyakran pillantottak fel, és bűvölték saját tükörképüket.

A babona az idők kezdete óta része életünknek, és a legtöbb forrása az emberi félelem. A szegény tükör talán a legveszedelmesebb tárgy a babonák körében, pedig sokszor egészen racionális eredete van egy-egy katasztrófává torzult hiedelemnek.

Amikor még nem létezett tükör, a víz felülete adta vissza leghűbben a valóságot. Az emberek a sorsukat is a víztükörben kutatták, és úgy tartották, hogy ha elmosódott a tükörképük, az egészen biztosan a halál jele. Ahogy a tükröződő felületek létrejöttek és átalakultak, úgy kanyarodott a babonák sora is. Réges-régen még úgy bámultak a tükörbe, mint ma a kristálygömbbe. Úgy képzelték, hogy a lelket látják benne, és ha a tükör széttörik, akkor a lélekkel is ez kell, hogy történjen. Az a hit pedig, hogy az összetört tükör hét év balszerencsét hoz, onnan ered, hogy már az ókori rómaiak is azt vallották: az élet hétévenként megújul. Ma már tudjuk, hogy a szervezet összes sejtje lecserélődik hét év alatt, tehát tényleg nem mondhatjuk, hogy ugyanazok maradtunk .

Tükör mondák:
Nem vaknak való a tükör.
Nem mindig tükör az oka, ha csunyát mutat.
Tükör azt mutatja, mi előtte van.
Hazudik mint a rosz tükör.

Tükör babonák:

– A színészek között gyakori babona, hogy rossz szerencsét hoz, ha valaki válla fölött pillantják meg saját tükörképüket.
– A lányok megláthatják leendő férjüket, ha a tükör előtt ülve fogyasztanak el egy almát, megfésülik a hajukat, majd belepillantanak a tükörbe: a hátuk mögött felsejlik a férfiú képe.
– Ha hajadon lány tör össze tükröt, hét évig nem fog férjhez menni.
– Ha egy tükörnek csak három oldalon van kerete, az azt jelenti, hogy egy boszorkány arra használta, hogy a messzi távolba lásson vele.
– Az ősi Kínában úgy vélték, hogy a tükör elijeszti a gonosz szellemeket, és ha a tükör eltört, a védelem elveszett.
– Viharban le kell takarni a tükröket, mert a villámlás kiengedi belőlük a csapdába ejtett szellemeket.
– Gyertyafénynél tükörbe nézni balszerencsét hoz. A félelem érthető: a tükörkép ijesztő, hiszen pont úgy néz ki az ember, mintha zseblámpával alulról világítaná meg az arcát…

A pici tükör, amelyben kizárólag az arcodat látod, téves önértékelést, önbizalomhiányt okoz.
Ha napkelte előtt nézel a tükörbe, pozitív energiákkal töltekezhetsz fel, és védve leszel egész nap.
A hálószobai tükör megmérgezi a szerelmi életet és tönkreteszi az alvást is.
Ha a tükör előtt rosszat mondasz magadra, az meg is fog valósulni.
Elűzheted az ártó szellemeket, ha az ajtóval szemben helyezel el egy nagy tükröt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennégy + hat =