Klim

Gustav Klimt -ezen a napon történt

„Aki szeretne rólam valamit megtudni, az nézze meg figyelmesen a képeimet”.

Gustav Klimt az egyik legjelentősebb osztrák festő volt és talán a bécsi Jugendstil legismertebb képviselője. Klimt 1862-ben született a Bécs melletti Baumgartenben. 1876-ban, alig 14 évesen kezdi meg tanulmányait a bécsi iparművészeti iskolában, 1883-tól Ferdinand Laufberger irányításával. Tanulmányaival 1883-ban végez.

1897-ben Klimt egyike volt a bécsi Secession alapító tagjainak, majd 1905-ös kilépéséig a művészegyesület elnöke. Már korai alkotói korszakában is jelentősen változott stilusa..

Klimt szakított az akadémiai ideálokkal és ettől kezdve kitűnt erős színhasználatával, az arany háttér intenzív alkalmazásával, ornamentális elrendezéseivel, valamint részben erős szimbolitásával. Gustav Klimt, mint a bécsi szecesszió legfőbb képviselője befolyásos helyet foglalt el a Monarchia művész- és kulturális világában és a bécsi előkelő társaság közkedvelt portréfestője volt.

1902-ben alkotta meg Klimt a Beethoven-Fríz néven ismert képciklusát. Szoros barátság fűzte Josef Hoffmannhoz és Kolo Moserhez, akik 1903-ban megalapították a Bécsi Műhelyet.

Klimt a tájképfestés területén és grafikusként is maradandót alkotott. Klimt összekötő kapocsként tekinthető a hisztorizmus és a modern irányzatok, mint pl. Egon Schiele művészete között.

Gustav Klimt önmagáról nem beszél, elsősorban inkább munkásságára hívja fel a figyelmet. Sikerei ellenére az üzleti életben mindvégig bizonytalan volt. Legszívesebben kócos hajjal, kék festőkabátjában mutatkozott, és származásának megfelelő tájszólással beszélt. A császári család megtiszteltetése ellenére a nemesek mellőzték. Ő inkább a feltörekvő polgárság festője volt, melyről elsősorban női portréi tesznek tanúbizonyságot. Egy divatszalont üzemeltetető hölgyben, Emilie Flügel személyében Klimt megtalálta élete társát. A művész ugyanakkor soha nem házasodott meg, és több asszonytól is született gyermeke. Emilie megismertette Klimttel az Attersee vidékét, ahol valamennyi nyarát töltötte és jelentősebb tájképeit alkotta.Három évtized intenzív munka, számos diadal és viszály után Klimt szélütést kapott, melynek következtében 1918. február 6-án, alig 56 évesen Bécsben meghalt. Temetésére a Hietzinger Temetőben került sor.