világnap

Ma van az Állatok Világnapja

Minden évben október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapjáts7301568a  . Ez a nap Assisi Szent Ferenc halálának napja. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük (főleg a madarakkal).

Az Állatok Világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, s 1991 óta ünnepeljük hazánkban is.
A kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt, mára minden állat védelmének fontosságáról szól ez a nap. Az Állatok Világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Június 21. – jóga világnapja

Az ENSZ helyt adott, az indiai kormány kezdeményezésének, így június 21.-ét a Jóga Világnapjának nyilvánította.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése, nagy többséggel fogadta el a határozatot, mely a jólét és az egészség holisztikus megközelítéseként jellemzi az ősi indiai légző-, test- és meditációs gyakorlatok rendszerét.
India miniszterelnöke Narendra Modi, még szeptemberben javasolta a jóga világnapjának ötletét. Gondolatai szerint: „A jóga, a gondolat és a cselekvés, az önkorlátozás és a kiteljesedés, a test és a lélek egységét, a természet és az ember közti szimbiózist fejezi ki”

Mindenki szeretne egészséges, elégedett és boldog lenni. Mindannyian erre törekszünk a magunk módján. Különösen napjainkban azonban az emberek mindenütt világon többet szenvednek a stressztől és olyan terhektől, amelyeket már nem tudnak kézben tartani, mint valaha is az emberiség történetében. Miután újra és újra megpróbálnak megnyugodni és ellazítani, mindhiába, altatókhoz, nyugtatókhoz fordulnak, alkoholban és hasonló dolgokban keresnek menedéket.

A jóga arra tanít, hogy békét és elégedettséget csak akkor találhatunk, ha lényünk és létezésünk minden szintjén helyreállítjuk az egyensúlyt. Ha boldogok és elégedettek akarunk lenni, ezeknek mind egyensúlyba kell kerülniük. A jóga módszerei és technikái tökéletes utat kínálnak célunk eléréséhez: módszeresen és fokozatosan elvezetnek a testhelyzetek a légzőgyakorlatok relaxáció, meditáció és pozitív gondolkodás révén a fizikai egészséghez, a békességhez és az önismerethez.

A jógának már évezredek óta nagy szerepe van az emberiség életében. Bár a jógáról szóló írásos emlékek tárháza rendkívül szegény, annyit azonban biztosan elárul, hogy a jóga története több mint 5000 évvel ezelőtt indult Indiában. Persze ez a jóga korántsem olyan formában volt jelen az emberiség életében, mint ma, azonban vitathatatlanul fontos szerepet tulajdonítottak neki.

A jóga mindenekelőtt gyakorlati út, amelyen mindent magunknak kell elérnünk és megvalósítanunk. Senki sem adhat nekünk egészséget, boldogságot, elégedettséget. Ezeket sem megvásárolni, sem külső eszközökkel elérni nem lehet. Bennünk rejlenek és csak saját erőfeszítésünk gyümölcseként találhatunk rájuk és valósíthatjuk meg azokat.

Egyes kutatók szerint egy testmozgással töltött óra két órával növeli meg az élettartamot.
Igazán hatékony “orvosság”!

Nem baj, ha nem tökéletesen tudjuk elvégezni a gyakorlatokat,
/idővel jobban megy, hajlékonyabbak leszünk,/ de a gyakorlatok végzésekor a “külső-belső” bajok kívül maradnak, önmagunkra figyeltünk… és tettünk a testi-lelki egészségünkért.

Környezetvédelmi világnap

Az ENSZ szervezésében 1972-ben Stockholmban tartottak környezetvédelmi világkonferenciát “Ember és bioszféra” címmel, ahol ezt a napot nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánították.

Minden ember, főleg az aki növénybarát, tehet a környezete, a Föld egészségéért. Vigyázzunk erre az aprócska bolygóra, mert másutt nincs helyünk.    S ha még évek múlva is szeretnék madarak zenéjére ébredni reggel, vagy ha szeretnénk nyuszit látni az erdőben, akkor tennünk kell nekünk is érte valamit.

Tegyünk a levegőnk, és környezetünk tisztaságáért, gondoljuk át mit kockáztatunk! 

Miért is szükséges harmóniában együtt élni a természettel? Mert egy szép, egészséges, nyugodt környezet hatással van a belső harmóniánkra is. Olyan életet élhetünk, melyet mi magunk teremtünk meg, olyan környezetben, melyet mi is segíthetünk jobbá, szebbé, egészségesebbé tenni.

Akiknek fontos ez, az élet minden területén léteznek ezt az elvet segítő termékek, szolgáltatások, készítmények. Így mi magunk is védhetjük környezetünket, vigyázhatunk a világra. A környezettudatos élet, gondolkodás nem csak egy „kóbor hóbort”, hanem igen komoly elhatározás és megvalósítás kell, hogy legyen. Napról napra tenni kell érte. Bár számos lehetőség van a természet védelmére, még mindig elég kevesen élnek vele.

 A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára. /Szent-Györgyi Albert/

 

kankalin