Fűszerek – mihez mi illik?

A fűszerek viszonylag kis mennyiségben használt, főként a jellegzetes illatú vagy aromájú anyagok összefoglaló neve, melyek célja az ételek kellemes zamatának, színének és illatának alakítása, kiemelése és összhangba hozatala.
A fűszerek világa hitetlenül sok dolgot rejt magában, nemcsak az ízek kavalkádját, hanem a gyógyítás lehetőségét is. A gasztronómia sokszínűsége és a gazdag fűszerkínálat ma már annyira természetes számunkra, hogy az ínycsiklandozó pikáns ízek kapcsán nem is jut feltétlenül eszünkbe, hogy e fűszerek múltja nem csak az ízek, illatok és gasztronómia világában gyökerezik, de a világ- és földrajztörténelem kapuját is feltárja előttünk.

Bazsalikom: a paradicsommal kivételes párost alkotnak.Szendvicsekhez, salátákhoz adhatjuk, de levesekhez, mártásokhoz és húsos ételekhez is kiváló.

citromfu

Mentafélék: hűsítő hatása miatt kedveljük, így fagylaltok, fagyasztott desszertek, limonádék összetevőjeként használjuk.

Zöld kapor: a nyár nagy kedvence,íze, illata különleges, nagyszerű grillezett halételek mellé, salátákba. csorbák, savanyított levesek, savanyúságok fűszerezője.

Kakukkfű: csirkehúsos ételekhez, mártások, káposztás és paradicsomos ételekhez, gombához kiváló  burgonyához/szórjunk a sült krumplira friss kakukkfüvet/

Rozmaring: régi magyar konyha közkedvelt növénye volt, paradicsomos rizses burgonyás ételek ízesítője. Nagyszerű ízesítője a vörös húsoknak

Mihez mi illik?

Szárnyas húshoz: rozmaring,majoránna,bazsalikom, tárkony.
Disznóhúshoz : babérlevél, lestyán /levesek/ kakukkfű, rozmaring, zsálya
Marhahúshoz : kapor, kakukkfű, rozmaring, boróka, babér
Halételekhez : tárkony, citromfű, zöld kapor, kakukkfű, borsfű, rozmaring
Édes káposztához:kakukkfű,csombor, lestyán, zöld kapor
Savanyú káposztához: zöld és szárított kapor,bazsalikom, csombor
Burgonyás ételekhez: majoránna, kakukkfű, lestyán, petrezselyemzöld
Babos ételekhez: borsfű, bazsalikom, tárkony, kapor
Hús és zöldséglevesekhez:petrezselyemlevél, lestyán, majoránna
Gyümölcslevesekhez: citromfű, kakukkfű
Salátákhoz: petrezselyem-és zellerzöld, tárkony, citromfű, zöld kapor, snidling,borsfű

Az erdélyi konyha jól ismert fűszere a nálunk ritkábban használt csombor, alias borsikafű. Kellemes aromája mellett mitológiai múltja és gyógyereje is hozzájárul ahhoz, hogy az ókor óta ismert és kedvelt fűszer.
Az ókori rómaiak által előszeretettel használt borsikafűről úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (satureja). Ebből fakadóan nagy meggyőződéssel és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére. Rómában gyógyító ereje mellett, az ízével is hódított a borsikafű

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tíz + tizenhárom =