Június 29 – Péter-Pál napja

Június 29-e, Péter-Pál napja az aratás kezdetének egyik leggyakoribb időpontja. A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy ezen a napon hasad meg a búza töve, jelezvén, hogy aratható a búza s kezdődhet az aratás.

buza

A búza a legrégibb termesztett növényeink közé tartozik. Nem véletlen, hogy őseink az aratással kapcsolatban nemzedékről nemzedékre megannyi szokást és hiedelmet örökítettek utódaikra. Az aratás napját gondosan meg kellett választani, hogy minél több terményt takarítsanak be. A népi megfigyelések szerint június 29-et követően kezdődött az igazi nyár, amit az időjárás is visszaigazolt. Általában úgy tartották, hogy Vid napján, vagyis június 15-én szakad meg a búza töve, attól kezdve nem nő, csak érik; de ismeretes volt erre a június 24-i dátum is, vagyis Szent Iván napja.

Varázs a jó terményért

A gazdálkodók számára nem volt mindegy, hogy milyen lesz a búzatermés, ezért a szemeket varázslással próbálták meg szaporítani. Néhány vidéken szokás volt, hogy a húsvétkor megszentelt étellel futva igyekeztek haza a templomból, és aki elsőnek érkezett meg, az ősi hit szerint az végezte el leggyorsabban az aratást. Az aratás megkezdésével kapcsolatban több tilalmat ismertek. Nem indult meg a munka újholdkor és akkor sem, ha halott volt a faluban. Az ősi táltos hit szerint kedden és pénteken sem volt jó megkezdeni a munkát vagy új táblába kezdeni, mert akkor a búza feje üres lesz. Az aratás kezdésekor néhol az arató egy búzaszálat kötött a derekára, hogy megkímélje magát a hátfájástól. Az a babona is járta, ha megmaradt az aratók vize, azt nem szabad a tarlóra kiönteni, mert azon az emberen kelések támadnak. Az aratás befejezése előtt egy csomó gabonát lábon hagytak az égi madarak számára. Sokszor egy marék kalászt hagytak a tarlón, hogy a jövő esztendőben a zivatar kárt ne tegyen a vetésben. Erről a búzacsomóról Rábagyarmat környékén azt tartották, hogy „Szent Péter lovának hagyják abrakul”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − kettő =