Ma már senki sem lepődik meg azon, hogy az élet minden területén robotokba lehet botlani.

Sokan úgy gondolják, a robotika a legújabb kor tudománya. Nem is gondolják, hogy már az ókorban (sőt, feltehetőleg előtte is) alkottak olyan mechanikus szerkezeteket, amelyek már robotnak minősülnek.

A robot műszaki fogalma

A robot egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Lehet közvetlen emberi irányítás alatt, de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógép felügyeletére bízva.

Robotok a történelemben

Ókor

I.e. 2500 előtt a Tarentumi Arkhütasz két és félezer évvel ezelőtt egy repülni tudó fagalambot épített.
II. Ptolemaiosz Philadephosz egyiptomi fáraónak már az I.e. 200-ban volt embert utánzó androidja.
Egyes leírások szerint az alexandriai Héron egy éneklő madarat, és vele egy szerkezetben elhelyezve, a zajra mérgesen hátraforduló baglyot készített. A madár rémülten elhallgatott a bagoly pedig elégedetten figyelte a hatást.

Középkor
Az 1200-as években élt német skolasztikus filozófus és tudós Albertus Magnus a feltételezett alkotója egy fémből, viaszból, bőrből és üvegből készült mechanikus embernek. Komornyik-androidja ajtót nyitott a vendégeknek s főhajtással üdvözölte őket.

Mátyás király udvari csillagásza, Regiomontanus számos robotot tervezett. Az asztal körül röpdöső légy mellett, egy mű sast is készített, amely a nürnbergi városkapu felett szárnycsattogtatással – főhajtással üdvözölte az odaérkező Miksa császárt.

Kempelen Farkas magyar tudós, sok-oldalú tehetség, aki elsőként készített beszélő gépet 1770 tájékán. A Török néven híressé vált sakkozógépében ugyan egy ember is el volt rejtve, de ez a találmány újszerűségéből keveset von le, hiszen az ember nem volt a közönség számára látható, hanem rafináltan elhelyezett tükrök és rések segítségével belülről tájékozódott.

sakkg

Középkor – biológiai automaták

A „biológiai automaták” következő szenzációit Jacques de Vaucansonnak és Pierre Jaquet-Droznak köszönhetjük. Vaucanson a fizikus, gyártulajdonos és feltaláló Grenoble-ben született, és a jezsuitáknál tanult. Az egyháztól való távozása után az emberi test „mozgó anatómiájával” kezdett foglalkozni, mechanikus modellek készítésével kísérletezett. Vaucanson igazi sikereit az 1735 és 37 között készült két életnagyságú teremtményével aratta: a fuvolajátékossal és a fuvola-dob virtuózzal.
Legismertebb alkotása az a szerkezet, melyben az emberi szervezet ábrázolása helyett egy kacsa életműködéseit szimulálta. Az életnagyságú, aranyozott rézből készült automata enni-inni tudott, hápogott és úszott a vízen.

A technikai fejlődés ugrásszerű megnövekedésével a XX. században az ipar és a szórakoztató-ipar területén is egyre több intelligens gép jelent meg. Elszaporodtak például a mozgó kirakat-babák, ezek közül dr. Motor – Tarján Ferenc szerkentyűje 1929 januárjában a budapesti Corvin áruházban mutatkozott be. A snájdig fiatalember működését egy akusztikailag teljesen elkülönített, távoli helyiségből irányították. Ez a helyiség egy miniatűr stúdió volt, ahonnan nemcsak a beszédet, hanem az egyes mozgásokat is vezérelték.

Ugyanekkor Amerikában R. J. Wensley mérnök is konstruált egy ember formájú robotot, amely Mr. Televox néven vált ismertté. Füttyjelekkel lehetett irányítani: bekapcsolta a porszívót, vagy a ventilátort, kinyitotta az ablakokat és az ajtót. Ezenkívül pár mondatot is meg tudott szólaltatni egy mágneses szalagról. Külön érdekesség, hogy átalakított formájában ügyeletesként alkalmazták egy New York-i felhőkarcoló vízellátási rendszerében.

1932-ben az angol Harry May hatalmas, kéttonnás robotot szerkesztett, amely többek között revolverrel célba lőtt, és 20 méterről minden golyóval beletalált egy almába.

Ipari robotok

1956-ban alapította George Devol és Joseph Engelberger az első ipari robotokra specializálódott céget, 4 évvel később pedig az MIT Servomechanisms Laboratory bemutatta a számítógép vezérelt gyártást. Az egyetem Automatically Programmed Tools nevet viselő projektje elkészített egy nyelvet az APT-t, amivel egy marógépet instruáltak. A gép a bemutatón minden egyes résztvevőnek készített egy hamutartót.

/A robot szó Karel Capek cseh írótól ered, aki az 1920-as években „Rossum Univerzális Robotjai” címmel utópikus színdarabot írt. Víziójában az ember által készített gépeket hívták robotnak, a cseh „robota”, vagyis „munka” szó alapján./

 

Forrás:    –” A robotika rövid története a kezdetektől napjainkig”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 − három =