Magyar rajzfilmek – Nepp József

A rajzfilm az, ami nincs korosztályhoz kötve, mert egy gyerekeknek készült filmet, ha az igazán jó, és tele van humorral, szellemmel, boldogan néznek a felnőttek is. De ez mostanában mintha hiánycikk lenne. Pedig volt idő – nem is olyan régen – mikor generációk nőttek fel olyan kedves meséken, mint a kis Vuk története, vagy együttérző izgalommal nézték, hogy Ludas Matyi igazságot osszon Döbrögi uramnak. Voltak tehát szép, tanulságos, kedves, szellemes magyar rajzfilmek.

1934. június 23-án született Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Magyar Mozgókép Mestere, a magyar animációs filmművészet kimagasló alakja.
Dargay Attilával és Jankovics Marcellal közösen készítette minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmsorozatát, a Gusztávot. A pálcikalábú és karú, pocakos, csaknem kopasz, csúnya kis rajzemberke meghódította a közönséget, szinte “bejárta” az egész világot. Alakja fogalommá vált, a jellegzetes kisemberről, aki egyaránt rendelkezett jó és rossz tulajdonságokkal, 120 részes sorozat készült.
Nepp József az egyik alkotója a hatvanas és nyolcvanas évek között igen népszerű, a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt szórakoztató Mézga család-sorozatnak.

 

mcs

Alkotásait groteszk stílus, ötletes cselekményszövés, elementáris humor jellemzi.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három + hét =