Mesebeli séta a Jeli arborétumban

A Kám község mellett (Vas megye) található kertet Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította. Úgy társította az örökzöld fákat és cserjéket, hogy a mi éghajlatunkon is biztosítva legyenek az életben maradásukhoz szükséges feltételek.
Ambrózy halála és a második világháború után az erdőgazdaság védett területté nyilvánította a kertet, és az alapító elképzeléseinek folytatása mellett elhatározták, hogy bemutatják a hazánk földrajzi szélességével megegyező tájak (pl. Amerika, a Balkán, a Kaukázus, Kína és Japán) erdőtársulásait.

Ma az arborétum területén 50 fenyőféle található, de a park fő látványossága a magasabb hegységek hűvösebb régióiból származó rhododendron. Magyar elnevezése – havasszépe – őrzi havasi származását, és bár a rózsával nem rokon, hangarózsa és babérrózsa néven is ismert. A Jeli arborétumban több mint 300 rhododendron fajta él, és a bokrok száma is több ezer. Az arborétum több mint 100 hektárnyi területét nárciszokkal, liliomokkal, páfrányokkal szegélyezett sétautak hálózzák be. A virágzó rhododendronok már a bejáratnál láthatóak, ám az újabb és újabb színes bokrok egészen a kert belsejébe csalogatják a nézelődőt. Némelyik bokor a vörös, hegyes szirmú virágaival szinte lángolni látszik.

arb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 + tizenhét =