Múzeumok Éjszakája – Magyarság háza

mh

Mit adott a világnak a magyarság,
mit jelent magyarnak lenni a 21. században
Fedezd fel nemzeted 10 szóban!
A Kosztolányi Dezső által kiválasztott 10 legszebb magyar szó segítségével minden látogató képet kaphatott arról, hogy milyenek vagyunk mi, magyarok.
ANYA

Az anya szó terme egy kellemes erdei sétára hív: a barna színárnyalatok sokasága anyanyelvünk, a magyar nyelv gazdagságát idézi.  A terem hangharangjai a nyelvtörténet korszakainak olvasható és hallható rekonstrukciói. A hangok, a szövegek és a grafikák azt az izgalmat közvetítik, amiről Kosztolányi így ír: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” Ez az értékes kincs, a magyar nyelv mindnyájunké, és közös felelősségünk, hogy miként adjuk tovább ezt az elődeinktől kapott örökséget.

A Gyöngy szó tereiben a „gyöngy” a szépséget, a gömbön megcsillanó fényt, a letisztult harmóniát szimbolizálja, vagyis az irodalom, a vers- és prózaszövegek tökéletességére, csiszoltságára utal. Másrészt – mint a gyöngysor – az egység, a közösségi összefogás jelképe.
A Szűz szó termében az érintetlen, „szűz” természet eddig talán nem ismert hazai kincseivel találkozhat a látogató. Olyan rejtett értékekkel, amelyek sokszor a földfelszín alatt találhatók, vagy észrevétlenül bújnak meg a talaj közelében.
Az Ősz szó termei, vissza-visszatérő kellemes sárgás-barnás színei a szüret világát idézik, borkultúránkról és a magyar gasztronómiára sajátosságairól mesélnek.
A Kard szó termében a magyar katonai hagyományokkal találkozik a látogató, ahol az üvegvitrinekben megvilágított, eredeti formájukban soha vagy ritkán látható fegyverrekonstrukciók, hadizászlók tekinthetők meg. A bátorság termében a huszárság kerül a középpontba, ez ugyanis az egyetlen olyan csapatnem, amely magyar hatásra és magyar közvetítéssel került be a világ hadseregeibe. A huszárok itthon is népszerűek voltak, a magyar népmesék katonahősei többnyire ugyanúgy huszárok, mint Petőfi János vitéze vagy Garay János Háry Jánosa.
A Vér szó terme a magyar hősiesség, a kockázat, a veszély nagyságát semmibe vevő áldozatvállalás pillanatait idézi meg: a magyar nemzet sorsfordító történéseit, amikor szabadságáért, függetlenségéért szembeszállt egy nála erősebb hatalommal.
A Csók szó itt: a múzsa csókja, az ihlet különleges pillanata.
A terem témakörei:

  • példák a magyar építészet történetéből: Pannonhalma, Gyulafehérvár, Fertőd, Marosvásárhely és további négy híres budapesti épület
  • a „csodakamra” interaktív barangolás a stílusok világában: rejtett képek, filmek, megfogható makettek, kipróbálható tárgyak

Egy különleges „csodakamra” várja az érdeklődőt. A teremben és a folyosón a 17-18. századi „Wunderkammer”-ek mintájára, titkos fiókok, ajtók nyílnak, amelyek maketteket, monitorokat, képeket rejtenek, eddig sose látott módon barangolhatjuk be az Operaházat vagy a Művészetek palotáját, kipróbálhatjuk a Bauhaus bútorait.

A Sír szó az emlékezésre, a múlt nagy alakjai előtti tisztelgésre utal: Magyarország világhírű tudósainak találmányaival, felfedezéseivel találkozunk. Kiemelkedik közülük Bolyai János alakja, aki elsőként vázolta fel a nem-euklideszi geometria egyik rendszerét, az abszolút geometriát. Ez a geometria adott alapot ahhoz, hogy a Naprendszer szerkezetét elgondolhassák a különböző szakmák képviselői, ez tette lehetővé az űrkutatást, az
űrutazások pályaszámítását. Napjaink egyik legsikeresebb vállalkozása, a Mars-szondának a Földről a vörös bolygóra történő eljuttatása is csak ennek a geometriának az ismeretében valósulhatott meg.
A terem témakörei:

  • a leghíresebb magyar tudományos felfedezések
  • a Bolyai-geometria
  • magyar tudósok az űrkutatásban
A Láng szó a magyar lángelmékre, a fiatal felfedezőkre utal.
Az utolsó terem a SZÍV szóé, amely megdobogtatja a látogatók szívét: a legszebb magyar sportsikereket idézi fel. Hazánk mindig is a legeredményesebb országok közé tartozott, az olimpiai érmek számát tekintve Magyarország a 8. az örökranglistán, megelőzve többek között olyan olimpiákat rendezett országokat, mint Svédország, Ausztrália és Japán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

12 + hat =