Sárgabarackos gombóc

Sárgabarackos gombóc:

1 kg krumpli héjában megfőzve
kb. 30 dkg liszt (lehet, hogy többre lesz szükség)
2  tojás sárgája
1 nagy evőkanálnyi zsír (esetleg vaj, de a zsír jobb)
nagy csipet só

érett sárgabarack
cukor
őrölt fahéj

zsemlemorzsa
vaj, vagy zsír
+porcukor

+porcukor

A krumplit főzzük meg héjában, de még melegen pucoljuk meg. Törjük át krumplinyomóval, hagyjuk kihűlni. A kihűlt krumplihoz keverjük hozzá a tojást, a zsírt, a lisztet és a sót. Gyúrjuk össze. Borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, szórjuk meg a tetejét is liszttel, és nyújtsuk fél centi vastagra úgy, hogy közben folyamatosan forgatjuk a tésztát, kicsit megemelve a deszkától, és újra meglisztezve, nehogy leragadjon.
Tegyük fel forrni a vizet egy nagy lábosban. A víz gyöngyözzön, ne legyen se hidegebb, se forróbb.
A barack nagyságától függően vágjuk a tésztát  egyforma négyzetekre: minden négyzet közepére helyezzünk egy-egy kimagozott, a magja helyén egy kiskanálnyi fahéjas cukorral megtöltött barackot, majd készítsünk belőle szép, gömbölyű gombócokat.
Óvatosan helyezzük a gombócokat a gyöngyöző vízbe, fedjük le  és hagyjuk, hogy feljöjjön a víz tetejére. A víz tetejére feljött gombócokat még három percig hagyjuk főni /fedő nélkül/, majd egyesével – nehogy a kiszedés közben szakadjanak ki – szedjük át a zsemlemorzsára. Itt is hagyjuk pihenni öt percig, amíg kicsit megdermed, majd óvatosan rázogassuk, hogy a zsemlemorzsa mindenhol befedje.

Zsemlemorzsa készítése:

egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a zsírt, és folyamatosan kevergetve, alacsony lángon pirítsuk rajta aranybarnára a morzsát. Vigyázzunk, pillanatok alatt megég a magára hagyott morzsa!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × 1 =