Szerelmi bájital

A magyar szerelmi mágia egyik legnépszerűbb eszköze az úgynevezett „megétetés” volt. A bájitalok a csábítás legősibb fegyverei közé tartoznak.

 
A csokoládé vágyébresztő tulajdonsága szintén nagyon régóta ismert. A lassú tűzön felolvasztott csokoládéhoz feketekávét, barnacukrot, jamaikai szegfűborsot, benedikter likőrt, tejszínt, tojássárgáját adnak. Hűtés után fagylaltként fogyasztják.

“Bódító” receptek

Őszibarack vörösborban:

Meghámozok, kimagozok két érett őszibarackot, majd 25 g cukorral, csipet fahéjjal, 3 dl vörösborral felforralom, majd lassú tűzön hagyom tíz percig. Kiveszem a barackot, majd a lábasban maradt lét sziruppá sűrítem. Végül a barackokra locsolom, lehűtöm, tejszínhabbal tálalom. Mellé kecskesajtot, friss fügét szolgálok fel.

Körte Szép Heléna módra:

Meghámozom a körtéket és kivágom magházukat. Egy nagy lábosba annyi vizet öntök, hogy majd később a körték állva elférjenek. 15 g cukrot, vaníliát adok hozzá, felforralom, majd lassú tűzön öt percig főzöm. Belerakom a körtéket, óvatosan puhára főzöm, majd lehűtöm.Kistányérba vanília fagylaltot púpozok, melynek közepébe teszem a körtét. Végezetül csokoládét olvasztok és még forrón a körtére öntöm. Kevés darált mandulával díszítem.

Forró fűszeres sárgabarack:

Puhára főzök 250 g kimagozott, félbevágott sárgabarackot. Kis serpenyőben vajat olvasztok, 25 g barnacukrot, fahéjat, 60 g narancslét adok hozzá, és addig keverem, amíg sziruppá nem sűrűsödik. Lecsöpögtetem a sárgabarackot és hozzáteszem a sziruphoz. Addig forgatom, amíg meg nem üvegesedik. Forrón tálalom.

Aphrodité itala

Tegyünk fel forrni egy kevés csipkebogyóteát, majd lassanként adagoljunk a már felforrt vízhez 9 kiskanálnyi akácmézet. Ezután adjunk a vízhez egy fahéjat és 9 piros rózsaszirmot. Hagyjuk 2 percig állni majd igyuk meg.

Sárgabarackarany

Az ősi kínai ital elkészítése igazán könnyű, hisz csak 5 kimagozott sárgabarack levét kell kinyomnunk, majd elkevernünk 3 evőkanálnyi mézzel.

Nostradamus oldata

A középkorban feljegyzett recept szerint 10 g zsályát, 8 g csombort és 5 g menta keverékét öntsük le forrásban lévő vízzel, majd a langyos főzetet ízesítsük egy kanál mézzel.

Chaucer receptje

A 14. században II.Richárd számára írt receptkönyvben olvasható az alábbi recept, mely Chaucer átiratában is megmaradt. Áztassunk 4 evőkanálnyi szárított, tört rózsaszirmot 4 dl mandulatejbe 10 percre, majd adjunk hozzá fél kávéskanálnyi őrölt fahéjat és fél kávéskanálnyi gyömbért. Főzzük öt percig a keveréket lassú tűzön, majd adjunk hozzá 2 kávéskanálnyi rizslisztet és egy kevés hideg vizet. Miután felforrt a keverék, ízesítsük pár szem apróra vágott datolyával és egy kevés fenyőmaggal.

receptek, kép: femcafe.hu

“Fecsegésfőzet: aki fecsegőfőzetet fogyaszt, annak beszéde hosszadalmas lesz, és értelmetlen. Sem a hozzávalók, sem magának a főzetnek a célja nem ismert.

Ha azonban lenne egy fecsegést megállító főzet, arra minden bizonnyal nagy kereslet lenne, az emberek örömmel megvennék, hogy sokbeszédű férjüket / feleségüket / barátjukat visszafogják, vagy fáradt szülők szívesen beadnák gyerekeiknek.

Az angol “fecsegés” szó, a “babble” sok más nyelvben is megtalálható, még a magyarban is: az értelmetlen szóra mi is azt mondjuk: “blablabla”.A szó valószínű eredete az, hogy ez az a hang, amelyet beszélni még nem tudó csecsemők először hallatnak, és ennek hangutánzó szava lett az értelmetlen beszéd szinonímája a világ különböző tájain.

Életelixír:

Több ezer éven keresztül kutattak az alkimisták ez után a bujkáló elixír után, amelyet a hasonlóképpen fellelhetelen bölcsek köve állít elő. Azt mondják, az életelixír fogyasztójának halhatatlanságot biztosít. Bár soha senkinek sem sikerült bizonyítania, hogy rálelt erre a bájitalra, mégis évszázadok alkimistái a világ minden táján bátor kísérleteket tettek erre. Az alkímiát sokáig nemes hivatásnak tartották, amelyet rendesen, mester mellett kellett kitanulni. Az alkimisták másik célja az aranycsinálás rejtélyének megoldása volt. Egy emberről több alkalommal is elterjedt, , hogy sikerült előállítania az életelixírt: ő volt Nicholas Flamel. Állítólag meg is itta, sőt feleségének, Perronelle – nek is adott belőle. Pedig csak egy jel mutat erre: az, hogy Flamel 70 évig élt, s ez a 70 a XIV – XV. századokban meglehetősen soknak számított. Ennek ellenére jogos az az ellenvetés, hogy a halhatatlanság mégis csak hosszabb kicsivel, mint 70 év. Mindebből egy dolog következik: az emberek már évezredek óta arra vágynak, hogy fiatalok maradjanak, és gazdagok legyenek. Az alkimisták sem voltak kivételek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − 10 =