Tihanyi séta

Tihany település Veszprém megyében. Balatonfüred kistérségéhez tartozik. A mediterrán tájat a vulkanikus erők évmilliókkal ezelőtt alakították ki. A krátermaradványokban alakult ki a Balaton vízszintjénél magasabban fekvő két lefolyástalan tó. Egyik a horgászok kedvelt helye a Belső-tó, másik a vízimadarak paradicsoma a Külső-tó. A vulkanikus tevékenység több mint száz gejzírkúpot formált a félsziget területén. A geológiai érdekességek mellett a ritka növények és állatok élőhelye is a félsziget. A település történelmi jelentősége, hogy I. András király itt építette meg a királyi család temetkezőhelyét és föléje monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. A Bencés Apátság Tihany leghíresebb látnivalója, nevezetessége.

apatsag

1800-as években épült nádfedeles műemlék ház, amelyeket eredeti formájukban őriztek meg. Közülük kettőben Szabadtéri Néprajzi Múzeumot rendeztek be. Az egyik a Disznósi halászcéh háza, mögötte pedig a Parasztgazda háza nevet viselő épület áll. Mindkettő eredeti formájában és berendezési tárgyakkal látható.

 A  Disznósi nevet a kapun lévő tájékoztató tábla szerint azért kapta a halászcéh, mert a tagjai a felszerelésüket disznóért vásárolták meg. Ez a ház volt a halászok központja, itt őrizték a céh vagyonát és jelképes tárgyait (mint pl. a céhláda), itt gyűltek össze halászat előtt és után, itt szórakoztak, és itt lakott a halászmester, azaz a bokorgazda. Ez a név talán szintén magyarázatra szorul: a halászok társulását halászbokroknak nevezték, ezért hívták a vezetőjüket – többek között – bokorgazdának.

A nádfedeles, oszlopos tornácú háznak kémény nélküli füstöskonyhája van. Azért hívják így, mert a kőből és sárból rakott kemence füstje csak az ajtón keresztül tudott távozni . Emiatt van az is, hogy a konyha és a szoba külön-külön ajtóval nyílik a tornácról. (A házat egyébként egészen 1934-ig használtak jelen formájában.)

Kint a fészerben a tihanyi halászat régi jellegzetes eszközeit láthatjuk, többet között egy bödönhajót, amit egyetlen darab tölgyfából faragtak ki

Tihanyi Bencés Apátság

  A csöndes, félhomályos altemplomban találjuk I. András király sírját, amely az egyetlen eredeti helyén lévő királysírunk.

A hűvös kripta falára a király által 1055-ben kiadott alapítólevél másolatát helyezték el (az eredeti Pannonhalmán, a bencés főmonostorban van). Persze a mostani épület már nem abból az időkből származik, csak az altemplom maradt meg a régi román stílusú építményből, és a maradványokra épült a mostani, XVIII. századi épület.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × 4 =