Vizek gyógyító ereje

A vizek gyógyító erejét nagyon régen ismeri az ember. Valószínűleg a növények gyógyító erejének felismerésével egyidőben már ismerték.

A gyógyvizekről biztosan állíthatjuk, hogy azonosak a mesékben szereplő „élet vizével”. Mindig foglalkoztatták az ember képzeletét. Az ókorban különösen a meleg vizű forrásokat övezte áhítat: szellemek és nimfák, láthatatlan lények védnöksége alá helyezte őket a közhiedelem. A mesékben szereplő megannyi tündér és sellő egykor mind valamelyik víz vagy forrás védőszelleme volt.

A történelem első nagy orvosának, a görög Hippokrátésznek érdekes műve maradt az utókorra a vizek gyógyító erejéről. A rómaiak e téren is átvették a görögök tapasztalatát. Ők is betegek és sebesültek ápolására használták a gyógyvizeket. Nemcsak Itáliában, de az egész hatalmas birodalomban kiépítették és ápolták a gyógyforrások környékét.

Magyarország gyógyvizei
Magyarország vízrajzának jellegzetessége a termálvizekben való gazdagsága: hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, így gyógyhatású, azaz fürdő- és ivókúrára alkalmas. Jelenleg több mint ezer a 30 °C fölötti melegvizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak, a kutak háromnegyede az Alföldön található.

Az országban mintegy 150 melegvízes gyógyfürdő, köztük 36 speciális – többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó – fürdő található. Európa egyetlen barlangfürdője Északkelet-Magyarországon a tapolcai, a Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg (33 °C) gyógyvizű tava.

Budapest – évtizedek óta a világ “fürdőfővárosa” – egyes fürdőit már a török időkben használták. A fővárosban két tucat fürdő és 13 gyógyfürdő van.

A természetes vizeket sokféle formában használhatjuk:
• Mindennapi fogyasztásra használhatjuk ásványvízként (ki ne ismerné a Kékkúti vagy a Szentkirályi ásványvizet, de a felsorolást hosszasan lehetne folytatni), vagy kúraként gyógyvíz formájában gyógyfürdőkben illetve ivócsarnokokban hozzáférhető. Nem árt tudni, mi mire jó, hiszen a különböző ásványi anyagösszetételnek köszönhetően más és más a gyógyhatásuk.
• Európa legnagyobb édesvízi tava mellett található a világ legnagyobb természetes gyógytava, a Hévízi-gyógytó. Hőmérséklete feltörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Hőmérséklete évszaktól függően 24-36 °C körül alakul.   Országszerte, több mint 1000 forrás vize táplálja a gyógy-, wellnessfürdők, hotelek termál- és gyógyvizes medencéit, melyek egyedi gyógyhatással bírnak, és különböző betegségek gyógyítására javallottak. A mellékhatások nélküli gyógyulásért érdemes útra kelni!
• Gyógyvizek fürdőkezelések alapját is képezik (balneoterápia)
• Ivókúraként fogyasztva számos betegségben jótékony hatásúak.

gyv

Mi a különbség az ásványvíz, gyógyvíz és termálvíz között?
• Ásványvíz: olyan mélyről feltörő vagy fúrt kútból nyert víz, mely literenként 1000mg oldott ásványi anyagot tartalmaz, viszont nincsenek bennük egészségre ártalmas anyagok. Számuk jelenleg megközelíti a 224-et.
Termálvíznek hívjuk azokat a mélyről feltörő vizeket, melyek spontán feltörésnél min.20°C- ak, mesterséges fúrásnál min.30°C-ak, manapság 1372 termálvízkút működik. A víz hőfokát az adott terület geotermikus gradiense határozza meg. Európában ez az átlagérték 33 m/°C, Magyarországon 20 m/°C. Ez azt jelenti, hogy hazánkban relatíve kisebb mélységből hozható a felszínre termálvíz.
• Gyógyvíznek azokat ásványvizeket nevezzük, melynek az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága illetve kémia összetétele szerint gyógyhatásúnak minősül.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhét − öt =